Συνταγή για κοτόπουλο κινέζικο με νούντλς ή ρύζι

γεύσεις απο την Ανατολή

Το επόμενο Σαββατοκύριακο έρχεται στην Αθήνα ή κουμπαρούλα μου απο την Θεσσαλονίκη. Είμαι πολύ χαρούμενη κι έτσι αποφάσισα με την άλλη κολλητή -αυτήν που πρόσφατα μετακόμισε σε καινούργιο σπίτι- να οργανώσουμε βραδυά στο σπίτι της, πόσο συχνά έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι και με τις δύο μου φίλες μαζί; Λοιπόν, θα μαγειρέψουμε- αποφασίσαμε να ζήσουμε μια κινέζικη εμπειρία-και έτσι κλήθηκα να επιστρατεύσω τις μαγειρικές μου ιδιότητες.

Μετά σκέφτηκα πως ακόμη ο καιρός είναι υπέροχος, μάλιστα τώρα που θα χρειαζόμαστε και μια ελαφριά ζακετούλα για το βράδυ, είναι ευκαιρία για παρέα στο σπίτι. Φτιάξτε την συνταγή μου, αγοράστε και κινέζικα ξυλάκια, πάρτε και μερικά ''κουλουράκια της τύχης'' και οργανώστε μια εξωτική παρεϊστικη Σαββατιάτικη έξοδο στο μπαλκόνι σας ή αν βγάλει ψυχρούλα στο σαλονάκι.

Αυτή η συνταγή είναι ένα συνονθύλευμα κινέζικης κι Ελληνικής κουζίνας έτσι ακόμη κι αυτοί που δεν τρελλαίνονται για τις εξωτικές κουζίνες θα το φάνε μ'ευχαρίστηση.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΕ ΝΟΥΝΤΛΣ Ή ΜΕ ΡΥΖΙ

Παίρνουμε κοτόπουλο στήθος και φιλέτο μπούτι(κυκλοφορούν συσκευασμένα και χωρίς πέτσα και κόκκαλα ή μπορούμε να ζητήσουμε απο τον χασάπη να μας το φτιάξει)

Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε σε μίγμα με λίγο λάδι, σόγια σώς, teriaki σως(προαιρετικά, και θα την βρείτε σε όλα τα σούπερ-μάρκετ) και μέλι. Το αφήνουμε τουλάχιστον δύο ώρες να μαριναριστεί.(οσο περισσότερο το αφήστε στην μαρινάδα τόσο το καλύτερο).

Βάζουμε σ'ενα μεγάλο τηγάνι λίγο λάδι και σωτάρουμε ένα κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες, προσθέτουμε μια κίτρινη, μια κόκκινη και μια πορτοκαλί πιπεριά κομμένες σε μακρόστενες λωρίδες και τ'αφήνουμε να σωταριστούν μαζί για δύο-τρία λεπτά (όχι να μαραθούν).

Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τ'αφήνουμε να σωταριστούν απ'όλες τις πλευρές και προσθέτουμε το μίγμα μέσα στο οποίο είχαμε μαρινάρει το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο απο τα συστατικά που χρησιμοποιήσαμε για την μαρινάδα ( λίγο μέλι αν θέλουμε πιο δεμένη την σάλτσα, λίγο σόγια σώς για πιο κινέζικη γεύση). Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί μέχρι να μείνει με την πηχτή σάλτσα του, με χαμηλωμένη φωτιά

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέστε στο φαγητό εκτός απο τις πιπεριές και το κρεμμύδι, ελάχιστο σκόρδο, μίγμα κινέζικων μπαχαρικών, baby corn, μανιτάρια ψιλοκομμένα και κινέζικα φύτρα (υπάρχουν σε κονσέρβα).

Ο τέλειος συνδυασμός είναι τα νούντλς τα οποία αφού τα προετοιμάστε τα βάζετε μέσα στο τηγάνι με το κοτόπουλο και τα σερβίρετε μαζί.

Εμένα μου αρέσει και με ρύζι, μάλιστα συνδυάζεται τέλεια με ρύζι μπασμάτι με αμύγδαλα.

ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 μεγάλες κουταλιές λάδι και το ζεσταίνουμε.

Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι ρύζι και το σωτάρουμε μέχρι να ξανθύνει.

Προσθέτουμε 2 κούπες νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.

Σωτάρουμε ξεφλουδισμένα αμύγδαλα σ'ενα τηγανάκι(δεν είναι υπέροχα αυτά τα υποκοριστικά σε -άκι) με λίγο βούτυρο. Μόλις αλλάξουν χρώμα δλ.αρχίζουν να καβουρντίζονται-επιμένω στο αρχίσουν- τα βγάζουμε και τα προσθέτουμε στο έτοιμο ρύζι, ανακατεύοντας για να πάνε παντού.

Υ.Γ. Είμαι λάτρης του αλατιού-δυστυχώς- στα κινέζικα φαγητά όμως αποφεύγω να προσθέσω αλάτι γιατί οι σώς της σόγιας και οποιαδήποτε άλλης κινέζικης που περιλαμβάνει σόγια είναι ιδιαίτερα αλμυρές. Άλλωστε ο συνδυασμός γλυκού-αλμυρού, γλυκού-ξυνού είναι που κάνει την διαφορά στις γεύσεις αυτών των κουζινών. Προσθέστε λευκό πιπέρι(πηγαίνει καλύτερα) και αφήστε τον καθένα να βάλει επιπλέον αλάτι στο δικό του πιάτο.

Α! και για να μην το ξεχάσω αυτή είναι δική μου συνταγή απο φίλο Αγγλο που μαγειρεύει υπέροχο κινέζικο και ινδικό φαγητό και όχι της μαμάς μου.

Comments

Post new comment